Publiek

Welkom op het publieksdeel van de website van het Anton Pannekoek Instituut (API). Hier vindt u informatie en nieuws over het onderzoek dat we uitvoeren op het API, en ook over onze open avonden en andere activiteiten. Wij verzorgen ook rondleidingen/kijkavonden voor scholen en andere groepen. Voor meer informatie stuurt u een e-mail naar Esther Hanko. U vindt ons ook op twitter en facebook:

Persberichten

UvA-onderzoekers ontwikkelen nieuwe strategie om oeroude zwarte gaten te vinden

Monday 12 June 2017

Een interdisciplinair team van natuur- en sterrenkundigen van het GRAPPA Center of Excellence for Gravitation and Astroparticle Physics van de Universiteit van Amsterdam heeft een nieuwe strategie ontwikkeld waarmee gezocht kan worden naar 'primordiale' zwarte gaten die in het vroege heelal gevormd zijn, en die mogelijk de oorzaak zijn van de zwaartekrachtsgolven die recent door LIGO zijn waargenomen.

Lees verder

API-onderzoekers verklaren vorming van zeven exoplaneten rond Trappist-1

Thursday 8 June 2017

Astronomen van de Universiteit van Amsterdam hebben met een model verklaard hoe het mogelijk is dat rond het planetenstelsel Trappist-1 zeven planeten ter grootte van de aarde zo dicht rond hun ster draaien. De crux zit op de grens waar ijs in water verandert. Kiezels die van ver richting de ster zweven, ontvangen in de buurt van die ijslijn een extra portie water en klonteren samen tot planeten. Het artikel met de verklaring is geaccepteerd voor publicatie in het vakblad Astronomy & Astrophysics.

Lees verder

Lucas Ellerbroek in Blij met Sjoerd

Monday 22 May 2017

UvA astronoom Lucas Ellerbroek werd onlangs geinterviewd door Sjoerd, de Albert Heijn vakkenvullen/vlogger. Het resulterende filmpje is afgelopen vrijdag uitgekomen op YouTube.

Lees verder

API @ March for Science

Friday 12 May 2017

Op 22 april vond de March for Science plaats op het Museumplein in Amsterdam. Hier heeft het Anton Pannekoek Instituut ook aan meegedaan, met een stand met zonnekijkers en filmpjes.

Lees verder

21 juni zonnekijkmiddag

Friday 12 May 2017

Op woensdagmiddag 21 juni organiseren we een speciale zonnekijkmiddag bij het Anton Pannekoek Instituut!

Lees verder

Selma de Mink wint Europese sterrenkundeprijs voor carrière

Friday 7 April 2017

Sterrenkundige Selma de Mink (Universiteit van Amsterdam) heeft de MERAC-prijs 2017 gewonnen voor best early career researcher in de theoretische astrofysica. De Mink ontvangt € 20.000 en mag een plenaire lezing geven tijdens de European Week of Astronomy and Space Science (EWASS) in Praag eind juni.

Lees verder

Bizarre pulsar verantwoordelijk voor ultra-lumineuze röntgenbron

Wednesday 22 February 2017

Ultra-lumineuze röntgebronnen (ULX-en) in nabije sterrenstelsels schijnen feller dan de röntgenbronnen in ons eigen sterrenstelsel. Dit suggereert dat de oorzaak een extreem krachtig fenomeen is en tot nu toe werd dan ook gedacht dat ULX-en veroorzaakt worden door zwarte gaten. Een ULX in het sterrenstelsel NGC5907 is zelfs voor ULX-en bijzonder helder, en blijkt nu veroorzaakt te zijn door een vreemd soort pulsar.

Lees verder

Geen hechte partner voor jonge, zware sterren in Omeganevel

Tuesday 14 February 2017

Astronomen uit Leuven (België) en Amsterdam hebben ontdekt dat de zware sterren in het stervormingsgebied M17 (de Omeganevel) tegen de verwachting in geen deel uitmaken van een nauwe dubbelster. Ze leiden hun leven alleen of met een verre partner-ster. De onderzoekers baseren hun conclusie op gegevens van de X-shooter-spectrograaf op ESO’s Very Large Telescope in Noord-Chili.

Lees verder

Snelle uitbarster braakt pas gas als magneetveld bezwijkt

Tuesday 31 January 2017

Een team van Nederlandse en Engelse sterrenkundigen heeft ontdekt waarom de beroemde neutronenster de Rapid Burster zulke grillige uitbarstingen heeft. Het blijkt dat het gas dat de neutronenster aantrekt van zijn buurster eerst tegengehouden wordt door het magneetveld van de neutronenster. Pas als zich te veel gas heeft verzameld, breekt de ban, stroomt het gas naar de neutronenster en is er een uitbarsting. Het tijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society publiceert de bevindingen binnenkort.

Lees verder

Astronomen verklaren kameleongedrag van supernova

Wednesday 25 January 2017

Een internationaal team van astronomen, met daarin Manos Zapartas en Selma de Mink van de Universiteit van Amsterdam, komt met twee verklaringen voor het kameleonachtige gedrag van supernova SN 2014C. De ster heeft vlak voor zijn sterven in een soort laatste ademzucht zijn waterstofrijke materiaal afgeworpen of de ster is 'gestript' door een begeleidende ster

Lees verder

Filmpje over neutronensterren

Monday 23 January 2017

Neutronensterren zijn zo zwaar als de zon maar zo klein als een stad, hun zwaartekracht trekt honderd miljard keer zo hard aan je als die van de aarde en het zijn magneten duizend miljard keer zo sterk als onze koelkastmagneten. Klinkt dat je vreemd in de oren? Dat komt omdat het vreemd is!

Lees verder

Astronomen vinden extragalactische bron van mysterieuze snelle radioflits

Wednesday 4 January 2017

Astronomen hebben de exacte locatie vastgesteld van een zogeheten fast radio burst (FRB). Deze FRB’s zijn snelle radioflitsen met een raadselachtige oorsprong, waarvan nu voor het eerst het gast-sterrenstelsel is geïdentificeerd.

Lees verder